Stuitligging baby

Hallo dames,

Ik ben nu 35 weken zwanger van ons tweede kindje. Nu ligt de baby in een stuit. Ik heb vorige week vrijdag een draaipoging gedaan dmv zwangerschaps reflex- een massage van je voeten waarbij ze bepaalde op bepaalde punten drukken om zo het kindje energie te geven om zelf proberen te draaien. Net heb ik een echo gehad bij de verloskundige, nu blijkt dat de kleine meid nog steeds in een stuit ligt. Ik heb straks nogmaals een 2e draaipoging dmv van die massage.

Moxa therapie heb ik ook positieve verhalen over gehoord. Een uitwendige draaipoging in het ziekenhuis zie ik niet zitten. Hebben jullie hier ervaringen mee of andere tips? Heeft het nog wel nut om een uitwendige draaipoging te doen?

Liefs Mama 27

Hi Toekomstige mama,

Toen ik zwanger was, zo’n 4 jaar geleden alweer zat ik in dezelfde situatie als jij. Ik kan er vrij kort over zijn. Ik wilde ook absoluut geen draaipoging ondergaan. In mijn optiek heeft het een reden als een kindje in stuit ligt. Zal wel lekker liggen zo. Ik wil absoluut geen angst zaaien, maar een vriendinnetje van mij deed een draaipoging en nog geen half uur later lag ze op de OK voor een spoed ks. De navelstreng was om het nekje gedraaid en het kindje kreeg te weinig zuurstof meer. Voor mij was dat de reden om te kiezen voor een geplande keizersnede. Een stuitbevalling wilde ik sws niet. Ze hebben me in het zhuis wel erg gepusht om toch maar een draaipoging te doen. En achteraf ben ik nog steeds blij dat ik dit heb afgeslagen en er een gezonde jongen om een iets andere manier uit mij kwam. Succes met t maken van je keuze en als je nog vragen hebt stel ze gerust. Liefs

Bedankt voor het delen van je ervaring!

Dag Mama27,

Ik ben nu 9 maanden geleden bevallen van onze dochter. Bij 35 weken kwamen we er ook achter dat ze in stuit lag. Gelijk die week heb ik een draaipoging mogen ondergaan bij de gespecialiseerde gynaecoloog van het ziekenhuis. Helaas draaide ons meisje telkens weer terug omdat ze al te diep in het bekken lag (4 pogingen gedaan. Erg jammer, maar ik ben blij dat we het in ieder geval wel hebben geprobeerd. Tijdens de draaipoging kreeg ik medicijnen zodat mijn baarmoeder helemaal ontspande en het hartje van mij en mijn kindje werd in de gaten gehouden. Op geen enkel moment heeft ze last gehad van de draaiing, ze monitoren dat erg goed. Ik vond het wel spannend, maar had er wel echt vertrouwen in. Na deze draaipoging heb ik ook moxa en voetreflex geprobeerd, maar dit mocht ook niet baten. Uiteindelijk is gekozen voor een geplande keizersnede, dit vond ik vooral erg jammer dat ik niet zelf haar op de wereld heb kunnen zetten. Maar ik heb er wel alles aan gedaan, zo voelde het achteraf wel. Het herstel van de keizersnede viel me echter echt tegen, dit had ik graag anders gezien. Ik hoop dan ook dat het ons een eventuele volgende keer gegeven is vaginaal te bevallen zonder stuitligging.

Iedereen moet dit natuurlijk zelf kiezen, maar ik zou je graag mijn positieve ervaring laten weten ondanks dat het niet geslaagd was. Ik ben gewoon erg blij dat ik het wel geprobeerd heb met een draaipoging. De draaipoging zelf viel me niet tegen. En een uiteindelijke keizersnede is echt niet de makkelijke weg…

Succes! Mocht je nog meer willen weten over de draaipoging, dan moet je het maar laten weten. Week 35 is zeker niet te laat, maar wacht er niet te lang mee.

Beste mama27,

Ook ik heb een baby in stuitligging gehad. En heb hierbij wel een versiepoging laten doen. Hierbij werd van tevoren een echo gemaakt om ook te kijken waar de navelstreng en placenta zit.
Helaas is de versiepoging bij mij niet gelukt. Ik had zoiets alles om een keizersnee te voorkomen. Ook na de versiepoging maakt ze weer een uitgebreide echo om te kijken of alles nog hetzelfde was. Belangrijk als je toch kiest om dit te proberen, ziekenhuizen zijn verplicht bij te houden wat hun ‘succesrate’ van draaipogingen zijn per dokter. Dus je kan vragen om de beste dokter hierin in jou ziekenhuis.
Ook ik heb daarvoor en daarna nog moxa therapie gedaan. Heeft allemaal helaas niks gedaan.

Met 39.3 bevallen van een gezonde zoon via een vaginale stuitbevalling in 4 uur tijd. Ik vond t heel erg meevallen en ben achteraf blij dat ik niet voor een keizersnee heb gekozen. (Maar dat is natuurlijk ook afhankelijk wat voor een soort stuitligging je hebt).

Succes met je keuze maken.
Groetjes Lijnrac

Bedankt voor het delen van jullie ervaringen! Ik moet a.s maandag naar het ziekenhuis voor een echo en gesprek. Dan ben ik 36 weken. De vrouw van de voetreflex gaf aan; als het kindje nu niet draait, draait het in het ziekenhuis ook niet… dan heeft het een reden om zo te liggen. Mijn vriendin heeft ook 3 uitwendige draaipogingen, zonder succes… ik ga er nog eens goed over nadenken.

Hi Mama27,

Mijn dochter lag ook lang in stuit. Met 35 weken voetreflexologie geprobeerd, zonder resultaat helaas.
Omdat ik écht geen keizersnede wilde, ben ik een week later in het ziekenhuis geweest voor een versie.
Eerst een half uur aan de CTG gehangen.
Daarna is er eerst 2x geprobeerd te draaien zonder medicatie, maar dat lukte niet. Daarom een prikje gekregen om de baarmoeder te ontspannen.
Toen was het binnen een minuutje gepiept.
Daarna opnieuw een half uur aan de CTG.
Mijn dochter is ook niet meer terug gedraaid.
Ik vond het allemaal reuze meevallen en zou het iedereen aanraden, als minder invasieve alternatieven niet werken. Er wordt wel wat kracht gebruikt natuurlijk, dus het is geen heel prettig gevoel, maar vond het ook zeker niet pijnlijk.

Een vriendinnetje van me heeft ook met 36 weken een versie gehad, maar haar vliezen braken binnen een paar minuten na de (overigens succesvolle) versie. Ze moest toen in het ziekenhuis blijven en omdat er geen weeën opgang kwamen, is haar zoontje uiteindelijk pas een week later geboren. De kans dat dit gebeurt is 1% ofzo en in mijn optiek een risico wat wel te nemen is als daarmee een keizersnede voorkomen kan worden.

Dat een kindje een reden zou hebben om in stuit te gaan liggen, geloof ik trouwens niet. Is gewoon een foutje van de natuur. We mogen dan best een handje helpen (als iemand niet goed ziet, neemt die toch ook een bril, lenzen of laat 't laseren?).

Succes!

Bedankt voor het delen van jullie verhalen.
Ik heb besloten geen uitwendige draaipoging te doen, ik sta er helemaal niet achter.
Ik moet maandag weer naar het ziekenhuis, dan hoor ik het wel, hopen dat ze nog draait, maar de kans is heel klein.
Het wordt dan een geplande keizersnede.
Nu kan ik mij hier op voorbereiden.

Groetjes mama27