Lage spierspanning


#1

Hallo moeders,

Ik heb een zoontje van 5 maanden en hij zit steeds lekkerder in zijn velletje.
Oscar loopt motorisch achter. Fysio gaf aan dat Oscar een lage spierspanning heeft en dat voorlopig fysio nodig is. Vind ik dit niet zo erg maar ik maak me wel zorgen om zijn ontwikkeling. Heeft iemand hier ervaring mee?
Mijn zoontje heeft nog steeds geen hoofdbalans maar het gaat wel vooruit.

Ik hoor heel graag andere ervaringen!

groetjes!


#2

Ja, heel veel ervaring. Wij kwamen er met 3 maanden achter. Willem was 150 gram afgevallen en liep motorisch achter. Volgens de kinderarts kwam dit door zijn spierzwakte. Ook is Willem ongeveer 9 cm langer dan het gemiddelde kind. Willem is nu 16 maanden en kan het volgende: traplopen, staan, zitten, langs de tafels lopen en klimmen. Ook los staan gaat beter. Lopen komt wel. Hij liep in het begin 6 weken achter op de normale kinderen. Hij doet het nu prima. Hoog in de curves van de het consultatie bureau. Willem zijn motoriek is aan het verbeteren, maar kletst ons de oren van onze kop! Heb je nog meer vragen stel ze gewoon.


#3

Willem heeft tot 13 maanden fysio gehad


#4

Dank je voor je bericht!

Oscar is inmiddels 6 maanden en zijn hoofdbalans gaat kleine beetjes vooruit. Ik vind hem nog wel een zoutzak als ik hem optil. Herken jij dit Johanna?
Vanaf wanneer merkte je bij jou kleine man dat hij wat “steviger” ging aanvoelen?


#5

Ja, dat zoutzak gevoel ken ik. Willem voelde rond de 11 maanden steviger aan. Hij ging toen zelfstandig zitten. Willem is nu bijna 17 maanden en hij loopt alleen aan onze hand of hij loopt achter zijn rollator en langs de tafel op. Tegenwoordig staat hij op zonder iets beet te houden. De fysieke ontwikkeling gaat wat langZamer bij Willem. De geestelijke ontwikkeling is goed bij Willem.


#6

Wat fijn om te horen Johanna.
Vervelend voor Willem dat hij een lage spierspanning heeft maar goed om te horen dat het goed komt. Ook fijn om “lotgenoten” te horen. Jullie zijn al verder in t proces, hier nog zoveel onzekerheden maar jou verhaal met Willem schept vertrouwen. Oscar is verder een hele blije baby die niet van de wijs te brengen is :slight_smile:
Mag ik vragen blijven stellen Johanna? Mochten er zich weer onzekerheden de kop op steken…
groetjes Nienke


#7

Je mag mij altijd vragen blijven stellen. Ook ik vind het fijn om een lotgenoot te hebben.
Heb vertrouwen. De langzame ontwikkeling heeft ook zo zijn voordelen hoor. Bijv. Zo lang Willem nog niet kan lopen hoeven wij er ook nog niet achteraan. :joy::rofl:


#8

Hee Johanna, ben ik weer. Gister met Oscar naar het consultatie bureau geweest. Daar drongen ze nogal aan op verder onderzoek naar waar de lage spierspanning vandaan komt. Wij vonden dit wat voorbarig… later op de middag hebben we de neuroloog bezocht en ook hij vond het te voorbarig. Als Oscar zijn lijn loopt dan is het prima, alleen dat moet de tijd uitwijzen en mocht dat afwijken kan er altijd nog onderzoek naar gedaan worden. Ik stond hier helemaal achter. Alleen na een nachtje slapen knaagt het nu een beetje.
Hoe hebben jullie dit bij Willem gedaan? Is er een oorzaak gevonden?

Lieve groetjes


#9

De kinderarts heeft het nooit nodig gevonden om het te laten onderzoeken. En Het consultatiebureau heeft ook nooit nodig gevonden, omdat Willem keurig zijn eigen lijntje volgt. Daardoor vonden wij het ook niet nodig om het te laten onderzoeken.
Produceert Oscar ook zoveel slijm?


#10

Eigenlijk zeiden zij tegen jullie precies hoe wij erover denken… de tijd zal het uitwijzen. Wel maak ik me wat zorgen over Oscars hoofdbalans, die is echt nog niet optimaal. Wel beter…
vertrouwen moeten we hebben!
Gelukkig is de neuroloog erg relaxt eronder.
Hoe gaat het met Willem?


#11

Oh ja, Oscar heeft ook veel slijm. Soms verslikt hij zich erin…


#12

Met Willem is alles goed. Hij ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Willem loopt alleen een klein stukje achter zijn speelgoed “rollator”. Blijkbaar zijn spieren nog niet stevig genoeg om los te kunnen lopen. Ik denk dat we ons pas over 7 maanden moeten gaan druk maken over het niet kunnen lopen. Willem zijn karakter is van nature rustig. Hoe is het karakter van Oscar?


#13

de linker beker is nubi beker met rietje. Hier moet hij op zuigen om te kunnen drinken en automatisch traint hij mondspieren. De rechter beker is de munchkin beker anti lek beker ook hoed voor de mondspieren. Deze heb ik gekocht op advies van het consultatie bureau


#14

Oscar is een rustig vrolijk mannetje. Maakt goed contact :slight_smile:
Dus daar maak ik me geen zorgen over :blush:


#15

Hee Johanna,

Oscar begint dus nu met omrollen :joy:. 1 keer per ongeluk gelukt en nu veel oefenen. Heel leuk!!
Kan jij je nog herinneren wanneer Willem een beetje hoofdbalans kreeg?
Wel omrollen maar onvoldoende hoofdbalans schijnt echt knap te zijn hahaha.


#16

Super Oscar dat gerold heeft, top! Ik denk dat Willem ook ongeveer met 6 maanden ging rollen. Willem probeert nu te gaan lopen.


#17

Www.ggdghorkennis.net is een leuke site. Daarop staat wat een kind kan wanneer hij 1 maand is en wat hij bv kan met 15 maanden.


#18

Mijn dochter is inmiddels volwassen en heeft ook lage spierspanning, ofwel hypotonie. Ze rent een beetje apart, pingwing-achtig, en fietsen is niet gelukt. Verder heeft ze er geen last van. Maar ja, de gradatie kan zo verschillen… Als klein meisje was ze voorzichtig en trager, maar alles lukte uiteindelijk wel - gewoon lekker kunnen spelen in de speeltuin, klimmen, schommelen…


#19

Wat een fijn bericht Marlies. Geen idee in welke gradatie Oscar zit… neuroloog vond het wel hypotonie maar vond het niet heel ernstig… ik blijf het lastig vinden maar blijf vertrouwen hebben!