Goed nieuws: het blijkt dat spenen helemaal niet zo slecht zijn als je denkt

Originally published at: https://www.famme.nl/spenen-spraakproblemen/

Vergeet wat er over spenen wordt gezegd, want het blijkt dat ze niet zó slecht zijn als veel mensen denken. Iedere keer als je dacht dat een speen de oplossing kon bieden, hoorde je de stemmen in je hoofd die je vertellen dat spenen de tanden en spraakontwikkeling van je kleine zal verpesten. Dat is… Lees verder op famme

Speengebruik is gewoon heel prettig voor baby’s en peuters als zij zuigbehoefte hebben. Goede informatie voor ouders is wel van belang, en helaas is dit artikel niet duidelijk en zeker niet volledig. In dit artikel worden alle spraakproblemen op één hoop gegooid, en dat is jammer.

De fonologische spraakproblemen die in dit artikel worden genoemd zijn inderdaad niet één op één in verband te brengen met het gebruiken van een speen. Een speen doet wel iets anders, dat voor ouders vast herkenbaar is. Het drukt de tong van het kind op een niet-natuurlijke positie in de mond. Dit zorgt ervoor dat kinderen bij het slikken hun tong tegen de tanden duwen. De tanden gaan hierdoor naar voren staan. Door de afwijkende tongpositie worden ook bepaalde klanken anders uitgesproken. Dit zijn klanken zoals de /s/ en de /t/, waarbij de tong eigenlijk mooi achter de boventanden hoort te blijven.

In het kort: een speen veroorzaakt regelmatig een afwijkende slik, een afwijkende tandenstand en slissen. De logopedist kan dit gelukkig effectief aanpakken waardoor tanden weer recht gaan staan en het slissen en afwijkend slikken wordt afgeleerd. Gebruik dus bij baby’s en hele jonge kinderen gerust een speen, maar stop er ook op tijd mee! En raadpleeg bij twijfel de logopedist.